In diverse media is er aandacht voor de komst van de Toyota Mirai, de nieuwe waterstofauto van Toyota die in 2015 op de markt gaat komen. Lees bijvoorbeeld dit bericht: ‘Waterstofauto Toyota Mirai is de toekomst’ | Duurzaam Bedrijfsleven.

Dat Toyota hiermee weer een mijlpaal neerzet is duidelijk. Maar …… ze zijn zeker niet de eerste. Minder bekend c.q. minder aandacht krijgt de andere Japanse waterstofauto, de Honda FCX Clarity. Deze auto is al een tijdje te koop en binnenkort komt ook van deze auto een nieuwe versie op de markt. Helaas door de beperkte tankmogelijkheden is de auto nog geen succes.

Ook Hyundai verkoopt al waterstofauto’s: de Hyundai iX35. Een auto waar ik onlangs zelf nog in heb gereden en die echt heel erg volwassen is. Deze Hyundai is nu al gewoon bij de dealers in Nederland te koop. De levertijd is slechts drie maanden volgens Hyundai. Natuurlijk is de verkoopprijs nog niet echt interessant, want er hangt een prijskaartje aan van meer dan € 100.000,-. Ongetwijfeld gaat dit snel veranderen. Zeker nu Toyota aangeeft dat de Mirai voor een prijs van tussen de $ 50.000,- tot $ 69.000,- te koop zal zijn. Echter wat de prijs van de Mirai  in Nederland zal en of deze auto überhaupt in Nederland  te koop zal zijn, is nog niet bekend. Wereldwijd worden er maar 700 gemaakt in 2015 en die zijn met name bedoeld voor de Japanse markt en voor Californië.

Wat deze auto’s wel laten zien, is dat de waterstofauto’s er aan zitten te komen en dat de Aziaten concurrentie gaan krijgen van de Duitsers, want ook die zitten niet stil. Zo gaat BMW misschien de techniek van de Mirai gebruiken in de i5, gaat Volkswagen een Passat op waterstof ten toon stellen en is Mercedes druk bezig om een B-klasse op waterstof uit te testen die naar verwachting vanaf 2017 of 2018 te koop is.

Kortom, naast de opkomst van de battery-electric-vehicles gaan nu de Fuel Cell Electric Vehicles voor de volgende transitie op de markt zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *