Als we Ford en andere autofabrikanten mogen geloven wordt het volgende decennium hét decennium van de zelfrijdende auto (https://www.technologyreview.com/s/602196/2021-may-be-the-year-of-the-fully-autonomous-car/). Nu misschien nog een hype, maar dan mainstream? De verwachtingen zijn gigantisch en ook de verwachtingen over de disruptieve impact van zelfrijdende auto’s. Werkgelegenheid verdwijnt, verandert. Zelfs de Uberchauffeurs zullen vervangen gaan worden door automaten. Complete industrieën krijgen hun eigen Kodakmomentje. Dit en meer staat beschreven in diverse studies. De een geschreven door een trendwatcher, de ander door een strategisch adviesbureau of een wetenschapper. Wat de rode draad is, is dat technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. Binnen tien jaar zijn we overgestapt naar draadloos bellen. Binnen tien jaar zijn chemische fotorolletjes verdwenen, binnen tien jaar zijn we van het paard overgestapt naar een auto. Binnen tien jaar nemen we misschien afscheid van fossiele brandstofauto’s en binnen tien jaar zouden we niet meer hoeven te sturen. Tenminste in de westerse wereld.

Een andere rode draad is dat we het niet zeker weten. Daarom ook beschrijft het KiM heeft in haar studie “Chauffeur aan het stuur?” vier vergezichten. Ieder met een eigen toekomst, met een eigen mate van automatisering van de voertuigen en integratie van mobiliteitsdiensten. Boeiend om te lezen en boeiend om te zien, hoe er geworsteld wordt met de toekomst van zelfrijdende voertuigen. In haar studie beschrijft het KiM ook zelfrijdende shuttles die passen in “Mobility as a Service” concepten. Dat dergelijke shuttles al 10 jaar rondrijden in Nederland is verrassend slecht bekend. Dat Nederland hiermee al een koploperspositie inneemt is nog minder bekend.

Rivium-ParkShuttleIn Nederland rijden in Capelle a/d IJssel al meer dan 10 jaar de Parkshuttle bussen van het metrostation Kralingse Zoom naar het businesspark Rivium. De tweede generatie van deze voertuigen worden in Masdar City in Abu Dhabi al bijna 6 jaar met succes ingezet. In totaal zijn met deze voertuigen wereldwijd ruim 10 miljoen mensen volledig automatisch vervoerd, waaronder onze koning Willem Alexander (http://www.2getthere.eu/dutch-royals-travel-in-style/). Goed voorbeeld doet volgen, dus nu is de rest van Nederland aan de beurt, zou ik zeggen.

De Nederlandse fabrikant van dit systeem, 2Getthere, bewijst dus al vele jaren dat automatisch rijden kan. Weliswaar rijden de voertuigen in een redelijk afgeschermde omgeving met een eigen baan, maar toch vindt er interactie plaats met voetgangers en is de baan waarover de voertuigen rijden eenvoudig toegankelijk voor eenieder die het zou willen. Het systeem is zo succesvol dat er nu diverse plannen bestaan om het elders ook toe te gaan passen. Zo zal er een derde generatie voertuigen gaan rijden in Singapore en op een tweede locatie in het Midden-Oosten. Helaas (nog) niet in Nederland, maar goed daar rijden ze eigenlijk al. Om nog meer over dit systeem te weten te komen, ga ik naar de PodcarCity conferentie (http://podcarcity.org/antwerp/). De eerste dag (19 september 2016) van deze conferentie vindt namelijk plaats op locatie in Capelle a/d IJssel. Een perfecte gelegenheid om nader kennis te maken met de Parkshuttle. Een vervoermiddel dat nu al als een level 5 voertuig kan worden aangemerkt. Iets dat de vele autofabrikanten pas waar kunnen maken na 2021 én mogelijk zelfs veel later.

podcarcity10

One thought on “Zelfrijdend vervoer al jaren in Nederland

  1. Helemaal eens met bovenstaand verhaal. Inmiddels zijn betrokken partijen als Connexxion, de Gemeente Capelle ad IJssel en de metropoolregio MRDH klaarwakker en maken ze nu wèl enthousiaste stappen om het evangelie te verkondigen. En elders in Nederland worden nu vergelijkbare initiatieven opgestart.
    Het is wel cruciaal om het onderscheid tussen zelfrijdend OV en zelfrijdende privé-auto’s scherp op het netvlies te houden. Zelfrijdend OV als de Parkshuttle is echt al ‘proven technology’ die stevig uitgerold kan worden. Maar het tijdperk dat massaal in zelfrijdende privéwagens in de stad rondrijden ligt nog behoorlijk af. Eerst maar eens op de snelweg. En bovendien: De veruit grootste milieuwinst zit juist bij gedeelde voertuigen als de Parkshuttle, niet bij privévoertuigen. Hoe elektrisch of zelfrijdend ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *