Nieuwsberichten

Mobiliteitsgeluk

Sinds enige tijd werk ik voor De Verkeersonderneming in Rotterdam. Een netwerkorganisatie die het doel heeft de bereikbaarheid in Rotterdam, Voorne Putten en Drechtsteden te vergroten. Om dat goed te doen is het belangrijk te weten wat mensen vinden van hun eigen mobiliteit. Hoe reizen ze naar het werk? Naar vrienden? Heb je de mogelijkheid om te reizen? Daarom heeft De Verkeersonderneming  de Mobiliteitsgelukindex gemaakt.

Mobiliteitsgeluk is het plezier van de reis bevorderen. Maar het is veel meer. Het gaat ook om het vergroten van de toegankelijkheid van bestemmingen en het verbeteren van de kwaliteit van het stedelijk milieu. Mobiliteit voor iedereen, dat is wat De Verkeersonderneming nastreeft. Een streven dat ik als verkeerskundige van harte ondersteun en waar ik nu mijn steentje aan bijdraag.  Ook jij kunt dit doen, door mee te werken aan het mobiliteitsgeluksonderzoek. Neem even de tijd en vul voor 25 mei de index in op www.mobiliteitsgelukindex.nl  Het duurt ongeveer 6 tot 8 minuten. Met de ingevulde enquêtes krijgen we met z’n alleen weer meer inzicht in hoe mensen hun mobiliteit ervaren.

Alvast heel erg bedankt, namens mijzelf en De Verkeersonderneming.

 

Een Mission-e bij je woning of liever een buurauto?

Door Johan Janse

Er zijn van die dagen dat nieuws je prikkelt. Je inspireert. Zo ook gisteren. In de ochtend las ik dat nog een Duitse autobouwer forse stappen gaat zetten op het gebied van elektrisch rijden: Porsche.

Porsche verdubbelt investering in elektrificatie | Autonieuws – AutoWeek.nl

Hun plan om met de Mission-e een imposante elektrische auto op de markt te brengen, bestond al. Maar nu gaat  deze op fossiele kracht gebaseerde autobouwer, nog verder overstag. Een verdubbeling van de investeringen in elektrisch rijden. Betekent dit het einde van het fossiele tijdperk in Duitsland? Ik hoop het en ik ben benieuwd naar de Bose geluidsinstallatie in de Porsches. Compenseert deze het gemis aan brullende uitlaten of krijgt “Born to be wild” de voorkeur. Spannend wordt het in ieder geval wel.

Nog spannender vond ik de aankondiging van de City Deal, die gaat bijdragen aan de doorbraak van elektrische deelauto’s in zeven steden.

Doorbraak voor elektrische deelauto’s in woningbouwprojecten | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

In drie van deze steden, Amersfoort, Rotterdam en Den Haag rijden al buurauto’s. Toeval? Als het aan Buurauto ligt niet. Wij willen hier zeker aan meehelpen. Duurzaam wonen, duurzaam leven, duurzaam rijden zijn immers kernbegrippen voor Buurauto. Via onze deelauto’s willen wij naast bijdragen aan een mobiliteitstransitie meewerken aan de energietransitie. Wij beseffen namelijk heel goed dat de accu’s in onze deelauto’s groot zijn. Zo groot dat er straks 500 kilometer mee kan worden gereden. Kan wil echter niet zeggen dat het nodig is. Veelal zal er per dag hooguit 100 tot 150 kilometer gereden worden. Maar klanten willen zekerheid en dit heeft een voordeel uit energieoptiek. Er blijft wat over voor andere doeleinden. De woning voorzien van stroom in plaats van Gronings gas.

Hoe mooi zou het zijn als je straks je Porsche Mission-e duurzaam nuttig kunt maken? De forse accu in deze auto is genoeg voor 10 woningen. De ultieme buffer voor de desbetreffende woningbouwprojecten. Jammer alleen dat zo’n auto zo duur is en dus voor weinigen is weggelegd. Dan toch maar liever een buurauto in de buurt? Veel goedkoper en ook nog eens veel socialer.

Johan Janse is directeur en oprichter van Buurauto

Auto tot in de woonkamer, waanzinnig

Een auto in je woonkamer, wie wil dat nou niet: ik. Het lijkt een waanzinnig en vooruitstrevend idee, een auto die je tot in je woonkamer brengt. Geen last meer van weer, altijd je auto bij de hand. Je auto als werk- en verblijfsruimte. De conceptauto Renault Symbioz biedt dit allemaal. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die dit geweldig vinden, maar persoonlijk vind ik dit een absurd idee. Dat autoverslaving ver gaat en ver kan gaan, is bekend. Niet voor niets is een van de eerste woordjes die kinderen uitspreken niet papa of mama maar auto. Zo uitzonderlijk is de auto verweven in ons leven en ons bestaan. Toch zou ik het toejuichen dat we wel de fiets in huis halen en dat doen velen al in een grote stad, maar niet de auto en ach, een parkeerplek in een garage is tot daar aan toe, maar in je woonkamer.

Bron: Renault maakt conceptauto onderdeel van de woonkamer

Merkel wil diesel verbieden vanaf 2030

Wie er nog aan twijfelt of een diesel in het rijtje terecht komt van de telefoon met een draad, de analoge fotocamera, de stoomtrein en meer achterhaalde technieken, weet ik niet. Angela Merkel hoort hier in ieder geval niet meer bij. Duitse media berichten namelijk:

29.08.2017 Gabriel

“Frau Merkel will den Diesel ab 2030 verbieten”

Sigmar Gabriel: “Nicht jeder kann sich ein neues Auto leisten.”
© Bundesregierung/Bergmann

Wahlkampf mit dem Diesel: Die Bundeskanzlerin Angela Merkel hat zwar bislang kein festes Datum für den möglichen Abschied vom dem Antrieb genannt. Ihr Vizekanzler warnt dennoch davor.

Vizekanzler Sigmar Gabriel (SPD) hat erneut davor gewarnt, wegen der Abgas-Affäre die Verbrennungsmotoren zu verteufeln. “Frau Merkel will ab 2030 den Diesel verbieten”, sagte Gabriel am Montag bei einem Wahlkampf-Auftritt in seinem Wahlkreis im niedersächsischen Salzgitter.

Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) hat bislang aber kein festes Datum für den möglichen Abschied vom Diesel-Antrieb genannt. “Den Diesel wird es noch viele, viele Jahre geben, genauso wie den Verbrennungsmotor“, hatte sie am Sonntagabend im ZDF gesagt. “Es hat keinen Sinn, jetzt die Menschen zu verunsichern.” Die Brückentechnologie Verbrennungsmotor “werden wir nicht Jahre brauchen, sondern ich würde sagen: Jahrzehnte”.

CDU-Generalsekretär Peter Tauber reagierte auf Gabriels Vorwurf umgehend. Gabriel scheine in heller Panik zu sein. SPD-Umweltministerin Barbara Hendricks sei es, die dem Diesel den Kampf angesagt habe. “Nicht Merkel. Er sollte aufhören zu lügen”, twitterte Tauber.

Gabriel betonte, es sei gefährlich, in der wichtigsten Industriebranche mal eben so eine Operation am offenen Herzen durchzuführen. Die Angestellten und Arbeiter bei VW dürften nicht die Zeche für das Versagen der Manager zahlen.

Schrittweiser Umstieg auf Elektroautos

Der schrittweise Umstieg auf Elektroautos sei zwar richtig, sagte Gabriel. Aber es müsse allen klar sein, dass es dann nur noch 30, 40 Prozent der Arbeitsplätze bei den deutschen Autobauern geben werde, sagte der frühere Wirtschaftsminister. Die modernsten Diesel-Motoren seien viel sauberer und pusteten weniger Schadstoffe aus als Otto-Motoren.

Der amtierende Außenminister lehnte Fahrverbote wegen erhöhter Stickoxid-Werte in Städten ab: “Nicht jeder kann sich ein neues Auto leisten.” Auch Merkel wies die Forderung nach Fahrverboten in Innenstädten zurück. “Wir haben politisch die Menschen animiert, Dieselfahrzeuge zu kaufen, weil die CO2-ärmer sind. Wir würden also gerade die mit Fahrverboten bestrafen, die sich klimaschonend verhalten haben”, sagte die Kanzlerin der “Tageszeitung” (taz).

Mit Blick auf Forderungen nach einer teuren Hardware-Lösung zeigte sich Merkel zurückhaltend. “Ich möchte keine Lösung, die zwar Millionen Dieselfahrer betrifft, aber gleichzeitig dazu führt, dass die Autoindustrie sich nicht ausreichend um eine ressourcenschonende Zukunft kümmern kann», sagte sie. (dpa)

De verticale lift gaat horizontaal 

Thyssen Krupp is eindelijk klaar met haar ontwikkeling van een nieuwe lift. Een lift die niet alleen op en neer kan, maar ook heen en weer. Door deze ontwikkeling kunnen zich in een liftschacht meerdere ‘voertuigen’/liftcabines bewegen. Daardoor wordt de capaciteit van een lift gigantisch verhoogd. Het feit dat de cabines ook horizontaal kunnen bewegen, maakt nieuwe gebouwontwerpen mogelijk. Gebouwen worden flexibeler. Mobiliteit in grote gebouwen wordt makkelijker, sneller. Maar waarom zou het beperkt blijven tot grote gebouwen. De magnetische aandrijving is super economisch, niet vervuilend en milieuvriendelijk. Persoonlijk zie ik het nog wel gebeuren, dat we straks in woonwijken en bedrijfsgebieden de horizontale lift tegen gaan komen. Nu kennen we zo’n oplossing al in de vorm van zelfrijdende shuttles. De magnetisch aangedreven lift sluit hier mooi op aan.

Meer lezen:

Wonka-style multi-directional elevator is finally a reality

Waymo ver vooruit op BMW, Ford en andere OEM’s, maar ook op de Parkshuttle?

Het onlangs gepubliceerd DMV rapport over zelfrijdende voertuigen laat een paar mooie resultaten zien. Ten eerste valt op dat het aantal ingrepen, waar de mens de controle van het voertuig over moest nemen, sterk terugloopt. In 2015 moest er bij voertuigen van Waymo (voorheen Google) nog 0,50 keer per 1000 kilometer worden ingegrepen. In 2016 is dit aantal teruggelopen naar 0,12 keer per 1000 kilometer. Deze vooruitgang laat zien dat zelfrijdende voertuigen snel leren, snel slimmer worden.

Interessant, om te lezen, is ook de voorsprong van Waymo op haar OEM tegenhangers. Waymo heeft in 2016 ruim 1 miljoen kilometers afgelegd met haar zelfrijdende voertuigen en daartegenover zetten BMW en Ford respectievelijk 1027 en 950 kilometers. Dit zijn kilometers verreden in Californië. Gedurende deze kilometers moest er bij de voertuigen van BMW en Ford respectievelijk een maal en drie worden ingegrepen.

Het feit dat er nog steeds ingegrepen moet worden, was natuurlijk te verwachten en bewijst dat het goed is dat er nog een stuur zit in deze voertuigen. Dit roept bij mij de vraag op hoe het enige operationele voertuig dat (nu nog) op een enigszins afgeschermde infra al jaren rondrijdt zonder een stuur, de Parkshuttle in Capelle a/d IJssel, presteert in dit verband. Ik ben dan ook benieuwd wanneer 2getthere met cijfers komt, waarin zij laten zien hoe vaak een operator moest ingrijpen.

 

 

bron: DMV report shows self-driving cars are learning – fast

Autonome boodschappen butler

Soms lees je dingen, waarvan je denk “goh dat is handig’. Dit heb ik ook bij het bericht over de Gita. Een robotje dat je volgt en bijvoorbeeld de boodschappen voor je draagt. Net als de robotstofzuigers en -grasmaaiers zou dit apparaatje zo maar in de winkels kunnen gaan verschijnen. Handig, omdat het je overal volgt, handig, omdat je niet langer zelf je boodschappen hoeft te dragen. Nog handiger wordt het als je straks de Gita erop uit kunt sturen om jouw boodschappen of pakketje op te gaan halen in het lokale dropoff point. Geen gedoe meer met bestelwagens in de straat, die deuren aandoen waar vaak toch niemand thuis is.

Bron: “The Vespa of Robots” may follow you home

Steun de nationale energietransitie

De Energiecommissie vraagt jouw steun

Nederland 100% Energiepositief in 2030

 

Ruud Koornstra is kwartiermaker voor de Nationale Energietransitie welke tot doel heeft te komen tot een 100% energiepositief Nederland in 2030. Een doel dat ik met plezier en inzet wil ondersteunen. Iedereen die dit leest, wil ik vragen dit initiatief ook te ondersteunen door dit via de website  http://www.energiecommissie.nl/ te bevestigen.

Doe mee, denk mee en werk mee !!!

Automatisch rijden – made in Holland, breekt door

In het Midden-Oosten en in Azië was men er al van overtuigd. Het systeem van 2Getthere dat al jarenlang met succes automatisch rijdt in Capelle a/d IJssel is trendsettend. In Nederland begint dit besef ook langzamerhand door te dringen én nu ook in de Verenigde staten. Persoonlijk vind ik dit een goede ontwikkeling. Het zet niet alleen Nederland op de kaart. Het zet eindelijk ook een goed systeem dat zich heeft bewezen, eens goed op de kaart. Door de opening van een vestiging in Silicon Valley gaat 2Getthere zich ook daar bewijzen. Het gonst op twitter.

2getthere-breekt-door